Tetanoz aşısı, Günümüzde yapılan araştırmalara göre tetanoz aşısı yetişkinlerin en geç 7 yılda bir yaptırması gereken aşılar arasında yer almaktadır. Bu kadar süre geçtikten sonra henüz tetanoz aşısı yaptırmayan kişilerde yavaş yavaş bağışıklık sisteminde zayıflamalar ve vücudun hastalıklara daha yatkın hale gelmesi gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle sizlerde gerekli tetanoz aşılarını zamanını aksatmadan yaparak birçok hastalıktan korunabilirsiniz. Bu aşılar en az 60 yaşına kadar yaptırılması gereken aşılar arasında yer alır ve bilinmelidir ki çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde tetanoz aşısı, birçok zaman hayat kurtarıcıdır.
Hepatit B aşısı, Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı, özellikle hastalanma riski altında bulunan kişilere uygulanmaktadır. Hepatit B virüsü hastalığın ilerlemesi siroz denilen karaciğer harabiyeti, karaciğer kanseri ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Süt çocuğu ve daha büyük çocuklarda yetişkin kişilere nazaran daha çok görülen bu rahatsızlıkta hasta kişilerin görünümleri her ne kadar normal gibi görünse de hastalığı diğer insanlara bulaştırabilmektedirler.
HBV enfeksiyonu riski altında bulunan tüm yetişkinlerin bu aşıyı olması gerekir. Bu kişilere baktığımız zaman ise başta enfekte olmuş kişilerle cinsel temasta bulunan kişiler olmak üzere diğer erkeklerle cinsel ilişkide bulunan erkekler, damar yoluyla uyuşturucu alan kişiler, birden çok cinsel eşi bulunan kişiler, böbrek ve kronik karaciğer hastası olan kişiler, 60 yaşın altında bulunan şeker hastaları, HBV ile enfekte olmuş kişilerle birlikte yaşayan kişiler, hemodiyaliz hastaları ve HIV enfeksiyonu bulunan kişiler de risk grubu içerisinde yer alır.
Yetişkinlerde Hepatit B aşısı 3 dozda yapılmalıdır. İlk doz yapıldıktan sonra ikinci dozun 4 hafta sonra, üçüncü dozun da bundan 5 ay sonra yapılması gerekir. Bu aşının bazı riskleri de bulunmaktadır. Pek çok kişi bu aşının Hepatit B enfekte olması ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak bu aşıyla ilgili bazı problemler olduğu da söyleniyor. Aşı yapılan kişilerin 1-2 gün süre aşı yapılan yerde ağrı hissedilebilir. Ayrıca bazı kişilerde yüksek ateş de görülebilmektedir. Bunun dışında milyonda birden daha düşük bir ihtimalle ciddi alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.
Grip aşısı, Grip genellikle kış aylarında görülen ve insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle yayılan, oldukça enfeksiyöz bir hastalıktır.
Grip aşısı virüsten korunmanın en iyi yoludur. Genelde son baharda yapılır (Eylül Kasım arası) ve gelecek kış beklenen grip virüsünün zayıflatılmış halinden elde edilir.
65 yaş ve üstüyseniz, hastalanmanız halinde sağlığı riske girecek birisine bakmakla yükümlüyseniz veya bir bakım evinde ya da huzur evinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak grip aşısı olabilirsiniz. Ayrıca 6 aylıktan büyükseniz ve uzun vadeli (kronik) bir hastalığınız varsa ya da bağışıklık sisteminiz AIDS veya kanser tedavisi gibi bir nedenle zayıflamışsa da ücretsiz grip aşısı olmaya hakkınız vardır.
Grip aşısı bir yıl süreyle koruma sağlar. Korunmaya devam ettiğinizden emin olmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekir.
Neden gereklidir: Grip soğuk algınlığına göre daha ciddi bir hastalıktır. Grip aşısının temel amacı komplikasyon geliştirme yönünden en yüksek risk grubunda olanları korumaktır. Bazı insanlarda grip bronşit veya zatürree gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıkların meydana gelmesi halinde, hastanede tedavi gerekebilir. Pek çok yaşlı insan her kış gripten ölmektedir.
65 yaş ve üstündeyseniz veya ciddi (kronik) bir hastalığınız varsa, grip aşısı olmanız gerekir. Bu hastalıklar kalp yetmezliği, böbrek veya karaciğer hastalığı, astım ve diyabettir.
Yetişkin Aşılamaları
KAYI OSGB olarak firmalarımızın sağlık, güvenlik, eğitim ihtiyaçlarını en kısa sürede doğru adımlarla çözümlemek için yola çıktık.